Bli norsklærer i utlandet

– Man får muligheten til å oppleve utrolig mye kjekt! Helene Guldbrandsen underviser i norsk ved Karlsuniversitetet i Praha. Nå har SIU flere ledige stillinger som norsklektor i utlandet. 

Av: Tordis Marie Espeland.

Publisert: 22.02.2017

– Uansett hvor du drar får du et unikt innblikk i en annen kultur, og trolig venner for livet, mener Helene, opprinnelig fra Sandnes. Hun har arbeidet som norsklektor i Tsjekkia i tre år. Her forteller hun om sin bakgrunn og arbeidshverdag.

– Jeg har bakgrunn fra diverse fag, blant annet lingvistikk, engelsk og russisk, og har dette året skrevet masteroppgave i norsk som andrespråk.
Hovedveilederen min på masteroppgaven var Ingvild Nistov ved Universitetet i Bergen, som var den første norsklektoren i Praha i 1991. Hun dro til Praha sammen med meg da jeg flyttet hit, viste meg byen og introduserte meg for gamle venner og kjente, tidligere studenter, parker, gater og kafeer. Det gav meg en fantastisk start på oppholdet.

Les mer om de ledige stillingene her – i Østerrike, Frankrike, Tsjekkia, Russland, Polen, Serbia og Italia.

Ville ut igjen

Min første jobb var som norsklærer i Baku, på Aserbajdsjan University of Languages, der jeg jobbet i 1,5 år. Deretter dro jeg til Georgia og jobbet frivillig hos organisasjonen Teach and Learn with Georgia. Det var to utrolig spennende år. 

Norsklektor Helene Guldbrandsen med sine studenter i sentrum av Praha.

Fakultetet i Praha ligger midt i sentrum. Her er Helene (nr 2 f.h.) med norskstudentene. Foto: Mgr. David Simecek

Etter noen år i Bergen fikk jeg lyst å reise ut igjen, og da ble det Tsjekkia. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bli et år, men det er så kjekt at årene flyr, og nå har jeg altså vært her i tre år! Snart skal jeg tilbake til Bergen, men jeg ser ikke bort ifra at jeg vil reise ut på nytt etter en stund. Karlsuniversitetet i Praha tar opp nye studenter hvert tredje år på norsk – de to andre årene tar de opp studenter på dansk og svensk. Høsten 2017 begynner det rundt 30 nye norskstudenter her.

Vi har også en gruppe med studenter som nå går siste år på bachelor, og noen av dem vil trolig ta en mastergrad. Norsklektoren underviser også gjerne i norsk for dansk- og svenskstudenter, for at disse skal få litt trening i å forstå de andre skandinaviske språkene.

Anbefaler å være lektor

Når det gjelder selve innholdet i stillingen, er det 12-14 timer undervisning i uken, i tillegg til konsultasjoner, administrasjon, planlegging og etterarbeid. Det er også noe arbeid i forbindelse med eksamener, og man får et unikt innblikk i studiesystemet i andre land.

Du jobber en god del alene i denne stillingen, men her i Praha er det muligheter for å jobbe en del på instituttet. Jeg har etter hvert fått veldig god kontakt med mine kolleger, og de har tatt veldig godt vare på meg. I Praha er du i tillegg midt i Europa, og kan lett dra til andre land i området. Jeg vil absolutt anbefale det å være norsklektor i et annet land enn Norge i en periode!