SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Jubler for Yrkesfagenes år

Yrkesfagene skal  feires i hele 2018. Siv Andersen, avdelingsdirektør i Senter for internasjonalisering av utdanning, kunne ikke vært mer fornøyd. Målet er at enda flere skal velge yrkesfag. 

Av: Marianne Lid Iversen.

Publisert: 06.03.2018

Kunnskapsdepartementet har viet 2018 til Yrkesfagenes år. Norge trenger mer faglært arbeidskraft i årene som kommer og Yrkesfagenes år skal synliggjøre mulighetene og øke interessen for yrkesfag.

Siv Andersen i SIU ved Bryggen i Bergen. Velg yrkesfag og dra på utveksling.

Siv Andersen, avdelingsdirektør i SIU anbefaler både yrkesfag og utveksling for fremtiden. Foto: Peter Klasson

Fagbrev – uante muligheter

- Det fantastiske med yrkesfag er at du kan skape noe med hendene dine. Det synes jeg er ganske unikt forteller Siv Andersen entusiastisk.
-Når du har en akademisk utdannelse så sitter kunnskapen oppi her sier hun og peker på tinningen, men med en yrkesutdanning i bagasjen så sitter det både i hendene og hodet.

Andersen som i dag jobber med utveksling og internasjonalt samarbeid vet hva hun snakker om. Hun har selv yrkesfag på CVen sin.

-Ja, jeg tok svennebrev som frisør i 1986. Da var håret både høyt og stort og de kuleste trendene kom fra London, forteller hun.

Fagutdanningen ble starten på et utdanningsløp og en karriere for Andersen.

- Svennebrevet har vært avgjørende! Det har vært med på å forme den jeg er og gitt meg en plattform som jeg bare har fortsatt å utvikle, sier hun og viser til både lærerutdannelse og en påbegynt master i ledelse.

Bygg videre på yrkesfag

Andersen understreker at all utdanning kan bygges videre på. Hun opplever at mange unge er usikre på hva de skal velge etter ungdomsskolen.

-Flere av de unge vi snakker med tror at det de velger som 16 åring er det de skal gjøre resten av livet – men slik er det jo ikke lenger. De fleste av oss gjør ulike ting gjennom livet og yrkesfag er en døråpner.

Dra på utveksling

Den norske regjeringen har i 2018 bevilget 70 millioner NOK til rekruttering av læreplasser. Skal flere velge yrkesfag må også flere ut i arbeidslivet som lærlinger. Og hvis det er opp til Andersen skal flest mulig ta deler av læretiden ute i verden for å få fordeler i et stadig mer internasjonalt arbeidsmarked.

-Jeg dro selv til København og til London for å få meg med siste nytt innen frisørfaget. Og nå er det viktigere enn noensinne å komme seg ut – lære språk, erfare andre kulturer og utvikle seg. Utvekslingsprogrammet Erasmus+ har mange muligheter for deg som vil ut i verden. Det er mitt råd til dagens unge!

Utdrag fra SIU-undersøkelsen: «Det beste året i mitt liv».

Om norske elever på utenlandsopphold:

• 88 % utenlandsoppholdet har gjort dem bedre i fremmedspråk
• 87% har blitt mer selvstendige
• 83 % oppholdet utenlands har økt deres forståelse for andre kulturer

-Det er en helt annen måte å lære på, noe jeg synes er superspennende, sitat utvekslingselev.

Fakta: Yrkesfagenes år 2018

• En kampanje på nett og i sosiale medier
• Øke unges interesse for yrkesfag
• Øke antall lærebedrifter og læreplasser
• Åpne for alle som vil være med å bygge omdømme til yrkesfagene

Kilde: WorldSkills Norway og Kunnskapsdepartementet