SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Rekordmange søker seg til Frankrike

Etter 100 år med norsk-fransk utdanningssamarbeid, er det i 2018 søkerrekord blant norske elever som ønsker å ta treårig videregående skole i Frankrike. I år var det 78 søkere til 22 plasser – en økning på over 30 prosent, sammenlignet med snittet det siste tiåret.

Av: Pål Adrian Ryen.

Publisert: 24.08.2018

20170517_101649_web550

17. mai-feiring i Rouen.

Som avgangselev ved den norske seksjonen ved Lycée Pierre Cornellie i Rouen, synes Emil Eide det er svært positivt med søkerrekord. Hans råd til de nye elevene er å ikke stresse når de kommer i et helt nytt og uvant skolesystem med undervisning på et språk de kanskje ikke forstår.

– Språkforskjellen er kanskje den skumleste delen, men det gjør det bare enda gøyere når man endelig mestrer det, sier han.

Utdannings- og forskningsråd ved den norske ambassaden i Paris, Fred Arild Pettersen mener det er viktig med internasjonal erfaring for at vi skal få løst globale utfordringer som klima og migrasjon.

– For å løse utfordringene vi står overfor er det viktig med internasjonal kompetanse og språkkunnskaper. Det er gledelig at norsk ungdom er nysgjerrige og søker seg til Frankrike, sier han.

Vanskeligere å rekruttere gutter

Også i år er gutter underrepresentert blant søkerne i forhold til jenter. I år var 14 av 78 søkere gutter. Pettersen synes det er synd at det er få gutter som søker seg til Frankrike, og peker på at vi ser mange av de samme trekkene i skolen og opptak til høyere utdanning. Denne utviklingen må derfor følges tett. Og han trekker frem at man må prøve nye måter for rekruttering og informasjonsspredning.

– Jeg tenker at rekrutteringsmøter, hvor elevene samles og motiveres av hverandre kanskje kan være veien å gå. Jeg håper også at oppmerksomheten rundt 100-årsfeiringen vil motivere flere, både gutter og jenter til å velge fransk og Frankrike, sier han.

Ville prøve noe nytt

Emil Eide 2_web

Emil Eide synes også det er synd at det er så få gutter som har fått øyene opp for å ta videregående skole i Frankrike. Og mener at det ikke handler om egnethet, men heller prioriteringer.

– Mange av de jeg har snakket med velger bort skolegang i utlandet fordi de er bekymret for at de må velge bort fritidsaktiviteter, sier Emil.

Ifølge Emil er det mange muligheter for fritidsaktiviteter og hobbyer utenfor skoletid. For å få flere søkere er det viktig at flere vet at det er mulig å ta videregående i utlandet. Hvis søkertallet stiger, så stiger også antallet gutter.

– Jeg valgte videregående i Frankrike fordi det er et annerledes valg – jeg hadde lyst til å prøve noe nytt. Et valg jeg absolutt ikke har angret på, legger han til.

Hvorfor Frankrike?

Pettersen mener samarbeidet er viktig for begge land, mye på grunn av all handel mellom Norge og Frankrike.

– Ved å gå på skole i Frankrike lærer du ikke bare språket, men også små og store kulturelle aspekter ved språk og læresett. Du forstår ikke bare fransk, men du forstår franske menn og kvinner, avslutter han.

Dronningbesøk

100-årsjubileet for ordningen markeres 24. september i Rouen - arrangementet var fulltegnet for flere måneder siden. Blant gjestene finner vi nåværende og tidligere elever og seksjonsledere, ministere og kongelige. H.M. Dronning Sonja skal delta sammen med forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø fra Norge. I tillegg kommer den franske kunnskapsministeren, Jean-Michel Blanquer.

100 år med samarbeid

Siden 1918 har hundrevis av norske elever tatt graden Baccalauréat Général ved lycéer i Rouen, Bayeux og Lyon.

Hvert år begynner 22 elever på treårig videregående skole i Frankrike.

Les mer om ordningen på utdanningiverden.no.