SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Ny statistikkløsning om internasjonal mobilitet og samarbeid

SIU har lansert en statistikkportal som har oversikt over internasjonal studentmobilitet og utdanningssamarbeid. Det gjør det mulig å raskt finne ut f. eks. hvilke land flest norske studenter drar til.

Av: Peter Klasson.

Publisert: 03.04.2018

Statistikk over studentmobilitet til Frankrike

Hvis du foretar et kjapt søk over hvilke land norske elever og studenter velger i utlandet, så kommer Storbritannia soleklart opp på toppen, tett fulgt av USA og Danmark.

Tilsvarende kan vi finne ut at norske utdanningsinstitusjoner samarbeider mest med de nordiske landene, med Finland på topp.

Sjekk dine tall her:

Statistikk.siu.no

Løsningen har mange muligheter for å kombinere variabler.

Kombinere og sortere

Du kan enten velge et land fra det interaktive kartet eller velge en av de tre inngangene fra forsiden. Slik kan du kjapt finne ut hvor norske studenter reiser, eller hvilke land norske institusjonene har mest utdanningssamarbeid med. Du kan veksle mellom tabell-visning, linje og stolpediagram. Det er også enkelt å sortere på utvekslingsstudenter eller helgradsstudenter der det er relevant, eller velge å sortere på fagområder, fylkesvis inndeling eller pr. institusjon.

En annen mulighet er å legge til et filter for sammenligning, slik at f.eks. Universitetet i Bergen kan sammenligne seg med Universitetet i Oslo eller NTNU.

Løsningen har også statistikk over utenlandske studenter som kommer til Norge. Her ligger tyske studenter på topp med svenske studenter like bak.  

Tre kilder

Statistikkløsningen tilbyr tall fra Lånekassen, NSD/DBH og fra SIU sine egne prosjektdata. Les mer om hvilke data som er med i dokumentasjonen på løsningen, der ligger også en brukerveiledning.

Datamaterialet fra SIU er basert på søknader og tildelinger gjennom vårt eget søknadsverktøy «Espresso» samt EU sitt søknadssystem EplussLink. Disse dataene har vært tilgjengelig for seg selv i «Prosjektkatalogen», men nå sammenstilles de altså med data fra Lånekassen og NSD/DBH. 

Tall for 2017 og 2018 er bare delvis på plass, her legger vi ut fortløpende ettersom tallsettene blir klar fra våre samarbeidspartnere.

Lurer du på noe? Ta kontakt med prosjektleder Stig Pedersen.

Se også:

Prosjektkatalogen (SIU-statistikk og EplussLink)