SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

– Mange dører åpner seg når du behersker flere språk

Tre år på fransk skole ble starten på Hege Moe Eriksens reise gjennom språk og kulturer. Den språkmektige NRK-journalisten er en av talerne på Frankrikekonferansen 2018.

Av: Andreas Kjeldsberg Pihl.

Publisert: 05.12.2017

Hege Moe Eriksen (foto: Ole Kaland)

Hege Moe Eriksen (foto: Ole Kaland)

Som 16-åring dro hun til den franske storbyen Lyon for å ta videregående skole. Så fortsatte hun til Spania for å lære seg spansk og danse flamenco. Senere ble det arabiskstudier i Ramallah.

– Kompetanse i flere språk er alfa omega for en utenriksjournalist, sier Moe Eriksen, som i dag er programleder for utenriksmagasinet Urix. Før det var hun NRKs Europa-korrespondent med base i Brussel.

– Med bare engelsk kommer du alltid til kort. Jeg kan kommunisere direkte, uten det filteret som en tolk er. Jeg skjønner mer av hva som skjer, sier hun.

> Les hele intervjuet med Hege Moe Eriksen på nettstedet Utdanning i verden

Velg fransk og invester i fremtiden

Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) og Fremmedspråksenteret vil ha flere ungdommer til å velge fransk språk og Frankrike som studieland. Sammen inviterer de derfor til Frankrikekonferansen 2018, med flere profilerte innledere.

Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har også studiebakgrunn fra Frankrike, med en mastergrad fra handelshøyskolen INSEAD i Fontainebleau utenfor Paris. Hun mener at språk- og kulturkunnskap må styrkes i norsk utdanning for å forberede dagens elever og studenter på en stadig mer globalisert verden og et mer flerkulturelt Norge.

> Her kan du lese vårt intervju med Kristin Skogen Lund

Om nytteverdi og muligheter

Frankrikekonferansen finner sted i Oslo 12. februar og retter seg mot skolerådgivere, fransklærere, skolemyndigheter og skoleledere, samt alle som jobber med rekruttering til franskfaget og til utdanningsopphold i Frankrike. Språket er hovedsakelig norsk, med franske innslag.

I tillegg til en rekke foredrag vil det være flere stands og gode muligheter til å knytte nye kontakter. Selve konferansen er gratis, men deltakerne må selv dekke reise og opphold.

> Se hele programmet og meld deg på innen 15. januar

100 år med fransk-norsk utdanningssamarbeid

Muligheten Hege Moe Eriksen benyttet da hun tok videregående i Frankrike, er et tilbud norske elever har hatt siden 1918. Da ble den norske seksjonen ved Lycée Pierre Corneille i Rouen etablert, noe som markerte starten på det fransk-norske utdanningssamarbeidet.

100-årsjubileet markeres gjennom hele 2018 ved å sette ekstra søkelys på dette samarbeidet og mulighetene det gir norske elever og studenter.

Norske elever i Lyon, Frankrike (foto: Camille Jimenez)

Norske elever i Lyon, høsten 2017 (foto: Camille Jimenez)

Frankrikekonferansen 2018