SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Lyst til å bo og jobbe i St. Petersburg?

Det er nå ledig stilling som lektor i norsk språk ved Statsuniversitetet, med søknadsfrist 7. januar 2019. – St. Petersburg er en fantastisk by. Det er et stort privilegium å få undervise så flinke og interesserte studenter, sier Ellen Solstad, som har hatt stillingen i fem år.

Av: Runo Isaksen.

Publisert: 19.12.2018

Ellen Solstad

Ellen Solstad har vært norsklektor ved Statsuniversitetet i St. Petersburg siden 2014. Nå er stillingen ledig. Noe for deg?

Ellen Solstad har vært norsklektor ved Statsuniversitetet i St. Petersburg siden 2014, og er på sitt femte og siste år nå.

– Jeg har alltid ment at dette er drømmejobben, så det er klart jeg vil savne den veldig. Da tenker jeg spesielt på studentene og alle de fine samtalene vi har hatt, sier hun.

Les stillingsannonsen for mer informasjon om arbeidsstedet, arbeidsoppgaver, kvalifikasjonskrav og praktiske opplysninger

Søknadsfrist: 07.01.2019

Hvordan er det å bo i St. Petersburg?
– St. Petersburg er en fantastisk storby med vakker arkitektur og en dramatisk historie. Det er så fint å gå gatelangs og se seg rundt, ta veien gjennom de karakteristiske bakgårdene og spasere langs kanalene. I tillegg kommer det enorme fritids- og kulturtilbudet. Det er alltid en spennende utstilling å se og nye konserter og teaterforestillinger hver kveld. Av treningstilbud finnes alt fra svømmebasseng med sovjetiske regler til treningssentre med luksus-spa, sier Ellen Solstad.

– St. Petersburg er også et fint utgangspunkt for reiser til Baltikum, Finland og rundt i Russland. Det har blitt mange helgeturer til Moskva med hurtigtog, og jeg har også vært på lengre reiser til Sibir og den russiske svartehavskysten.

Hvorfor søkte du den stillingen i 2014?
– Før jeg kom hit studerte og underviste jeg i norsk som andrespråk i Oslo og ville gjerne fortsette med det. Jeg hadde også studert russisk på universitetet og ville benytte anledningen til å jobbe i et russiskspråklig miljø.

Hvordan er undervisningshverdagen din? 
– Statsuniversitetet i St. Petersburg tilbyr norsk som hovedfag på bachelor- og masternivå, og har også et studietilbud for mastergradsstudenter på nybegynnernivå. Bachelorstudentene får norskundervisning i fire år, og jeg underviser på alle nivåer.

– Jeg har normalt 12-14 undervisningstimer i uka fordelt på tre dager. På en perfekt hverdag har jeg fire undervisningstimer på formiddagen, spiser kafélunsj på veien hjem og forbereder meg til neste undervisning på hjemmekontoret utover ettermiddagen.

– Jeg har ingen egen plass på universitetet, så forberedelsene og kontorarbeidet gjøres hjemme. Det kan bli litt ensomt, men heldigvis består norskavdelingen på universitetet av tre andre faste ansatte i tillegg til utenlandslektoren. Det er fint å ha tre erfarne og dyktige kollegaer å samarbeide og i det hele tatt ha det hyggelig med.

Hvordan skiller arbeidet seg fra et norsk universitet?
– Hverdagen er nok mer uforutsigbar. Det er ingen selvfølge at kopimaskinen fungerer, at klasserommet har behagelig romtemperatur eller at studentene vet nøyaktig eksamensdato to uker før eksamen. Men det ordner seg stort sett til slutt, og det positive er at du blir flinkere til å ta ting på sparket og finne alternative løsninger.

Hvilke jobber åpner seg for studentene etter studiene?
– De kan jobbe i norske selskaper og andre firmaer som trenger norsk språkkompetanse. Arbeid som tolk, oversetter eller lærer er også typisk, da de skandinaviske språkene er etterspurt her i byen. En annen mulighet er å reise til Norge for å søke jobb eller fortsette studiene der.

Hva vil du savne minst fra oppholdet når du kommer hjem?
– Jeg kommer nok ikke til å savne de lite fleksible visumreglene, ei heller biltrafikken og forurensningen i byen.

Hva vil du savne mest?
– Jeg har alltid ment at dette er drømmejobben, så det er klart jeg vil savne den veldig. Da tenker jeg spesielt på studentene og alle de fine samtalene vi har hatt. Det er et stort privilegium å få undervise små grupper med så flinke og interesserte studenter. Og det er utrolig hvor fort disse årene har gått, sier Ellen Solstad.