SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Liv Marie skal representere Norge i Irland

Rundt 100 elever fra hele Norge var samlet under Europeisk ungdomsparlament i Bergen i september, for å løse politiske problemer i Europa.

Av: Ellen Hagen.

Publisert: 29.09.2015

Liv Marie Rønhovde var en av tre elever fra Kristelig Gymnasium i Oslo som overbeviste under Europeisk Ungdomsparlament i Bergen.

Liv Marie Rønhovde var en av tre elever fra Kristelig Gymnasium i Oslo som overbeviste under Europeisk Ungdomsparlament i Bergen.

Europeisk ungdomsparlament (EYP) er et politisk uavhengig læringsprogram rettet mot elever i den videregående skolen. En gang i året arrangerer EYP Norge en nasjonalsesjon, og i år var samlingen lagt til Bergen og Amalie Skram videregående skole. Der arrangerte de rollespill rundt hvordan beslutninger blir fattet i EU – en slags konkurranse innen samfunnsvitenskaplig studieretning.

Tre elever fra Kristelig Gymnasium i Oslo ble plukket ut til å representere Norge under EYP-sesjonene i Dublin neste år. Liv Marie Rønhovde (18) var en av dem. Hun og klassekameratene ser frem til å reise i mars.

– Jeg tror Irland vil overgå forventningene mine. Jeg tror jeg vil møte lange og krevende dager, samtidig som det sosiale fellesskapet og mestringsfølelsen vi kan oppnå som komité vil få oss til å glemme hvor intenst det faktisk er, sier en entusiastisk Liv Marie.

Lærer samarbeid og debatt

Elevene må forberede seg god og samarbeide underveis. De fordeles i komiteer bestående av 12-14 delegater og jobber sammen med elever fra andre skoler om å utarbeide en resolusjon, med hjelp av erfarne komitéledere. Her

Fra venstre: Sara Huseby, Johan Martin Emberland Johnsen og Liv Marie Rønhovde var KGs delegasjon til EYP i år. Foto: KG

Fra venstre: Sara Huseby, Johan Martin Emberland Johnsen og Liv Marie Rønhovde var KGs delegasjon til EYP i år. Foto: KG

vektlegges evnen til å debattere med mennesker med andre synspunkter.

Nasjonalsesjonene fungerer som en uttakssesjon for internasjonale sesjoner. I tillegg blir det valgt en skole som får tilbud om å delta på en regional eller nasjonal sesjon i utlandet.

Kjente pulsen øke

– Jeg meldte meg på EYP fordi jeg tenkte det var en god måte å orientere meg i europeisk politikk og lære mer om EU, forteller Liv Marie.

Om hun var nervøs?
– Da mitt første debattinnlegg ble innvilget i den åpne debatten kjente jeg virkelig at pulsen økte da mikrofonen var på vei til meg. Å dele mine egne meninger såpass spontant gjorde meg mer nervøs enn da jeg skulle holde oppsummeringstalen til vår resolusjon, legger hun til.

Om Europeisk Ungdomsparlament

  • Et politisk uavhengig læringsprogram rettet mot vgs-elever.
  • Organisasjonen ble stiftet i 1987, og har siden 2004 vært del av Schwarzkopf Stiftung med hovedkontor i Berlin.
  • EYP Norge ble etablert i 1995 og består av en nasjonalkomité med sekretariat hos SIU, og den frivillige medlemsorganisasjonen EYP Norway Alumni Association.
  • Invitasjon til den årlige nasjonalsesjonen sendes normalt ut i januar-februar til alle videregående skoler i Norge med studiespesialiserende og IB-linjer

Les mer om EYP Norge