SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Ser mulighetene i Norge

Hverdagen til Ayano Koike (19) og Anju Mehta (20) er snudd på hodet etter at de begynte på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. De håper at oppholdet i Norge kan være med på å gi dem drømmejobben.

Av: Silje Osland.

Publisert: 21.10.2014

Ayano Koike og Anju Mehta

Ayano Koike (t.v.) og Anju Mehta studerer fag i Norge som de håper kan gi dem drømmejobben på sikt. (Foto: Silje Osland/SIU)

De to japanerne studerer til vanlig ved det private Waseda-universitetet i Tokyo. Det ene året med obligatorisk utveksling skal tilbringes på verdens nordligste universitet.

En vei til drømmejobben

Tanken på Norge begynte da hun var praksisstudent i møbelmagasinet Elle Décor i Tokyo, der hun jobbet med artikler om skandinavisk design. Koike ble fasinert.

– Skandinavisk kunst og design blander det tradisjonelle og det moderne. Samtidig greier skandinavene å kombinere det med brukervennlighet og komfort. Dette gjorde meg nysgjerrig på Norge, sier hun.

For å lære mer om hvor skandinavisk design kommer fra, har hun valgt å studere fag som handler om blant annet samisk identitet, samisk historie og reindrift.

– Jeg har stort sett valgt fag som fokuserer på nordområdet og som ikke finnes i Japan. Drømmen min er å jobbe med import av norske designvarer i Japan. Jeg håper at kunnskap om skandinavisk kunst og kultur vil hjelpe meg til å få denne drømmejobben.

En unik stipendordning

For at flere japanere skal få muligheten til å komme til Norge for å studere, har regjeringen opprettet Nordområdestipendet. Koike er blant årets studenter som mottar stipendet på 9.440 kroner i måneden.

Ayano Koike

Naturen i Tromsø gjør at både Ayano Koike og Anju Mehta føler seg mer avslappet. Her har Ayano Koike tatt fjellheisen opp til Fløya for å nyte utsikten. Kanskje hun får se nordlyset danse over Tromsø i kveld? (Foto: Silje Osland/SIU)

Astrid Solli Brokke er rådgiver ved Avdeling for utdanning, og er koordinator for Nordområdestipendet ved UiT Norges arktiske universitet. Først da universitetet fikk muligheten til å gi to japanske studenter per semester dette stipendet, kom de første japanske utvekslingsstudentene til UiT. Hun tror at siden Norge er et dyrt land å bo i, har stipendet mye å si for at japanere velger å studere her.

– Jeg håper at utvekslingen vil knytte våre to utdanningsinstitusjonene enda tettere sammen. En slik plattform øker sjansene for at universitetene i framtiden kan utvide samarbeidet til flere felt, for eksempel utdanning- og forskningsprosjekter, sier Solli Brokkel.

Målet med ordningen er å øke kunnskap om nordområdene gjennom høyere utdanningssamarbeid mellom norske aktører og aktører i Canada, Japan, Kina, Russland, Sør-Korea og USA. En felles kunnskapsutvikling vil legge til rette for et samarbeid om landenes felles utfordringer – som for eksempel klima, miljø, ressurser og urfolksspørsmål.

Likestilling i praksis

Anju Mehta tar statsvitenskapelige og sosiologiske fag. Heller ikke for henne er det valget av Norge som studieland tilfeldig.

– Jeg ønsker å lære mer om både likestilling og sosialdemokrati. For å lære det ordentlig, må jeg være i et samfunn der disse to verdiene er i fokus. Det holder ikke å lese om det i en lærebok, sier hun.

Hun legger til at drømmen er å jobbe internasjonalt, for eksempel i FN. Dette er også en grunn til at hun har valgt å komme på utveksling til Norge.

– Jeg har et inntrykk av at Norge er god på å involvere seg i internasjonale spørsmål og flink til å engasjere seg med fred som formål, sier hun.

Mener japanere og nordmenn er like

Det var lite Mehta og Koike visste om Norge og Tromsø før de flyttet dit. De to siste månedene føler de at de har lært mye om den norske kulturen.

– Det er noe med atmosfæren her som gjør at jeg slapper av på en helt annen måte. Kanskje det er fjellene. Det er litt utfordrende å sette seg ned for å lese, ler Mehta.

Mehta har opplevd mange ulike utdanningssystemer. Fra hun var 14 til 16 år bodde hun alene i India og gikk på internatskole. Hun har også studert på Fiji, og mener at man har godt av å flytte på seg. Norge er heller ikke Koikes første utvekslingseventyr, og hun er enig med Mehta. Hun har tidligere vært student i New Zealand.

– Hvis du blir på ett sted, får du ikke sett andre perspektiver. Vi har så mye å lære av hverandre, sier Koike.

– Og nordmenn og japanere er likere enn du tror, legger Mehta til. – Vi opplever at også nordmenn er høflige og sjenerte, og veldig hyggelige når man først kommer i snakk.

Mer fritid i Norge

Koike og Mehta savner et større kulturtilbud i Tromsø sammenliknet med Tokyo, men de ser fram til vinteren. Da skal de prøve slalåmski, skøyter, isfiske og hundeslede, hvis det ikke blir for dyrt.

– Det er kanskje det som er utfordringen her. Sammenliknet med studenttilværelsen i Japan, har vi mye fritid i Norge, men det er dyrt å fylle fritiden med aktiviteter, forklarer de.

– Det jeg gleder meg aller mest til, er å se nordlys, sier Koike.

Nordlys er heldigvis gratis, og med all nordlysaktiviteten det har vært over Tromsø i det siste, kan det hende at de får se fenomenet fra hybelen allerede i kveld.

Koike forteller at kunnskap om Nordens urbefolkning får henne til å reflektere over Japans urbefolkning.

– Å studere samisk kunst og historie gjør meg nysgjerrig på vår egen urbefolkning, ainu. Jeg håper på å kunne jobbe med import av norske designvarer i Japan. Mer kunnskap om urbefolkning og skandinavisk kunst vil hjelpe meg til å få drømmejobben i hjemlandet, sier Ayano Koike.

Les også: Velger Norge for kvalitet og trygghet